Computer Awareness Questions

  • By Namrata Prasad
  • March 12, 2020
  • Banking
Computer Awareness Questions

Computer Awareness Questions 

As you know in today’s Scenario very organization/ company wants that its Employees must have the basic knowledge of computers, keeping this in mind banks also take Computer awareness Test in Main Exam. Computer Awareness is also a crucial part of the selection in various public sector banks because from it Thirty to forty questions may be asked in the main exam where the candidates can be rejected after clearing Pre exams, so in this blog, I have to try to discuss some of the important questions based on computers related to various public sector banks, hope this will help you for an upcoming main Banking examination.

1.The Technique used in Banks for clearing cheques refers to, MICR it stands for?

i) Metal ink character recognition.

ii) Magnetic ink character recognition.

iii) Magnetic integrated character recognition.

iv) Magnetic ink compact recognition.

v) None of these.

Answer-ii.

2. A 32-bit microprocessor used in the computer system has maximum word length equal to?

i) 3 bytes.

ii) 32 bytes.

iii) 8 bytes. 

iv) 4 bytes.

v) All of these.

Answer-iv.

3. Windows Explorer is also known as?

i) Web browser.

ii) net-surfing.

iii) File Manager. 

iv) Network.

v) All of these.

Answer-iii.

4. Match the following Technology of computers with its generation.   

           I                                                                             II                                                                                           

1) Superconductor Technology                                a) Third Generation  

2) Vacuum Tube Technology                                   b) Fifth Generation  

3) Semiconductor Technology                                 c) Fourth Generation   

4) Very Large scale Integration                               d) second Generation   

5) Stored Program                                                    e) First Generation 

i) 1-c, 2-e, 3-a, 4-b, 5-d.

ii)1-b, 2-a, 3-e, 4-c, 5-d.

iii) 1-b, 2-e, 3-a, 4-c, 5-d.

iv)1-b, 2-e, 3-a, 4-d, 5-c.

v) None of these.

Answer- iii.

5. The keyboard is which type of device?

i) Input device.

ii) CPU.

iii) Output device. 

iv)Storage device.

v) None of these.

Answer- i.

6. The part of the computer which can perform functions similar to the human brain is known as?

i) None.

ii) Printer. 

iii) Central processing unit.           

iv) Mouse.

v) Floppy disk

Answer-iii.

7. Which characteristics of computers perform simple as well as complex tasks such as modeling?

i) Accuracy.

ii) Speed. 

iii) Versatility.           

iv) None of these.

v) Storage Capacity.

Answer: iii.

8. Websites are created by using which language?

i) Internet

ii) File Transfer Protocol (FTP).

iii) Hypertext mark up language (HTML).           

iv) None of these.

v) Simple Mail Transfer Protocol (SMTP).

Answer-iii (Hypertext mark up language).

9. The term used to unsolicited e-mail is known as?

i) Hackers.
ii) Spam.
iii) Viruses.
iv)Theft.
v) Phishing.

Answer – ii.

10. In the following examples of real security and privacy risks all belong to the same category except?
i) Hackers.
ii) Spam.
iii) Viruses.
iv) Identify theft.
v) None of these.

Answer –  ii.

11. A process to study large retailer’s trends is called?
i) Data mining.
ii) Data selection.
iii) POS.
iv) Data conversion.
v) None of these.

Answer –  i.

12. Ports that are used to connected complex inventory and sales computer systems?
i) Data.
ii) Point-of-sale (POS).
iii) Sales.
iv) Query.
v) None of these.

Answer –  ii

13. In the following which one is not the major functions of a computer in data processing?
i) Gathering data.
ii) Processing data into information.
iii) Analyzing the data or information.
iv) Storing the data or information.
v) None of these.

Answer –  iii.

14. What does GUI Stand For?

i) Gathering user interface.
ii) Graphical user interface.
iii) General user interface.
iv) Graphic utility interconnect.
v) None of these.

Answer –  ii.

15. The part of the computer that you cannot physically touch?
i) Hardware.
ii)  Input device.
iii) Output device.
iv)Software.
v) None of These.

Answer –  iv.

For Free, Demo classes Call:  9607094137
Registration Link: Click Here!

16. The study of size ranges from is 1 to 100 nanometres molecules and structures are known as?
i) Artificial intelligence.
ii) Microelectronics.
iii) Computer forensics.
iv) Nanoscience.
v) None of these.

Answer –  iv.

17. The language that is used by the computer to process data is known as?
i) Representational.
ii) Binary.
iii) Processing.
iv)Kilobyte.
v) None of these.

Answer –  ii.

18. Data that has been organized in a meaningful result is known as?

i) None of these.
ii) Software.
iii) Storage.
iv)Information.
v) Process.

Answer – iv.

19. The process in which computers manipulate data into information is known as?
i) Programming.
ii) Processing.
iii) Storing.
iv) Organizing.
v) None of these.

Answer –  ii.

20. The term bit stands for?
i) Megabyte.
ii) Binary language.
iii) None of this.
iv)Binary number.
v) Binary digit.

Answer – v.

21. Eight 0’s and 1’s string is known as?
i) None of these.
ii) Byte.
iii) Kilobyte.
iv)Gigabyte.
v) Megabyte.

Answer –  ii.

22. Computers collect data, which means that they allow users to ______ data?

i) Present.
ii) Input.
iii) Output.
iv)Store.
v) None of these.

Answer –  ii.

23. The science that allows making machines that perform the same type of intelligence that humans have is?

i) Nanotechnology.
ii) Artificial intelligence (AI).
iii) Simulation.
iv)Nanoscience.
v) None of these.

Answer – ii.

24. To start a computer system, which memory is optional?

i) CD-RW.
ii) Read-Only Memory (ROM).
iii) Both (i) and (ii)
iv) Primary memory
v) None of these.

Answer – i.

25. In the following, all are input devices EXCEPT?

i) None of these
ii) Scanner.
iii) Mouse.
iv) Keyboard.
v) Printer.

Answer – v.

26. Part of the computer that you can touch is known as?

i) Software.
ii) Hardware.
iii) Memory.
iv)Compact disc.
v) None of these.

Answer – ii.

27. The binary language consists of how many digits?

i) None of these.
ii) Eight.
iii) Two.
iv)Hundred.
v) One.

Answer –  iii.

28. The Speed of clock frequency of the microprocessor is measured in?

i) Bits.
ii) Megabits.
iii) Hertz.
iv) None of these.
v) Byte.

Answer –  iii.

29. The process of converting an entire program written in the high-level language into machine level language in one go is known as?

i) Compiler.
ii) Assembler.
iii) Interpreter.
iv) Browser.
v) CPU (central Processing Unit).

Answer –  i.

30. File Extensions is used to?

i) Identify the file type.
ii) Rename the file.
iii) Name the file.
iv)Browser.
v) None of these.

Answer –  i.

For Free, Demo classes Call:  9607094137
Registration Link: Click Here!

31. CD’s (Compact Disk) or DVDs (Digital Video Disc/Digital Versatile Disc) is examples of which types of devices?

i) Input device.
ii) Output device.
iii) storage device.
iv) None of these.
v) All the above.

Answer – iii.

32. The memory and Central processing unit (CPU) are located on the?

i) Input device.
ii) Motherboard.
iii) Storage device.
iv) Output device.
v) None of these.

Answer – ii.

33. Computer chips that are designed for Special Purpose reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat is?

i) Servers.
ii) Embedded computers.
iii) Robotic computers.
iv) Mainframes.
v) None of these.

Answer – ii.

34. The fastest and most expensive computers are called?

i) Supercomputer.
ii) Embedded computers
iii) Robotic computers
iv) Mainframes.
v) None of these.

Answer – i.

35. Does E-business stand for?

i) Electronic simulation.
ii) Computer forensics.
iii) Electronic Animation.
iv)Electronic business.
v) None of these.

Answer – iv.

36. IN HTML T stand for?
i)Transfer.
ii) Toggle.
iii)Transmit.
iv)Text
v) None of these
Answer – iv (Hyper Text Mark-up Language).

37. The devices that are used to enter data into a computer system are called?

i) Input device.
ii) Output device.
iii) Storage device.
iv) None of these.
v) All the above.

Answer – i.

38. Which of the following shortcut key is used to select the entire documents?

i) Ctrl +V
ii) Ctrl +A
iii) Ctrl +C
iv) Ctrl +L
v) All the above

Answer – ii.

39. What is a standard file format for text files?

i) Bitmap (.bpm).
ii) Word (.doc).
iii) Text (.txt) #.
iv)Ctrl +T.
v) All the above

Answer – ii.

40. Which of the following is not an in-built software application found in MS Windows?

i) Paint.
ii) MS Word.
iii) None of these
iv) Control panel.
v) Disk.

Answer – ii.

41. To delete characters from the left of the cursor which key is used?

i) Delete.
ii) Esc.
ii) None of these.
iv) Ctrl +T.
v) Backspace.

Answer – v.

42. If a picture is taken with a digital camera and converts in the actual print of the picture is known as?

i) Data.
ii) Process.
iii) Input.
iv)Output.
v) None of these.

Answer – iv.

43. Among the following which is not threats to computer?

i) Worms.
ii) Spyware.
iii) Hacking.
iv) Firewalls.
v)Trojan horse.

Answer – iv.

44. In VPN, V stands for?

i) Vertical.
ii) Virtual.
iii) Vast.
iv) All the above.
v) Various.

Answer – ii (Virtual Private Network).

45. Among the following which is not an E-mail Service Provider?

i) Gmail.
ii) Yahoo.
iii) Hotmail.
iv)Rediffmail.
v) None of these.

Answer – v.

46. Does the Abbreviation IP stand for?

i) Internet Provider.
ii) Internet Protocol.
iii) Internal Protocol.
iv) None of this v) Internal Protocol.

Answer – ii.

47. Which of the following is an example of an input device?

i) Scanner.
ii) Speaker
iii) None of these.
iv)Compact Disk.
v) Monitor

Answer – i.

48. In database term used SQL is an abbreviation of which of the following?

i) Smart Query Language.
ii) Structured Query Language.
iii) None of these.
iv) Statement Query Level.
v) Structured Query Level.

Answer – ii.

49. Among the following which one is Internet Standard Protocol?

i) C.
ii) C++.
iii) None of these.
iv)Java.
v) TCP/IP.

Answer – v (Transmission Control Protocol/Internet Protocol).

50. Domain name .edu is use for?

i) Business.
ii) Cooperates.
iii) None of these.
iv) Educational Institutions.
v) Organization

Answer – iv.

For Free, Demo classes Call:  9607094137
Registration Link: Click Here!

51. The process of exploring information from the internet is known as?

i) Browser.
ii) Net surfing.
iii) Modifying
iv)Searching.
v) None of these

Answer – ii.

52. Which of the following shortcut key is used to open the word count dialog box?

i) Ctrl +V.
ii) Ctrl +Shift +G.
iii) Ctrl +C +G.
iv)Ctrl +L+A.
v) All the above.

Answer – ii.

53. Which of the following is an Antivirus?

i) Malware.
ii) Spying.
iii) None of these.
iv)Quick Heal.
v) Trojan Horse.

Answer – iv.

54. In MS excel to save the worksheet which short cut key is used?

i) Ctrl +V.
ii) Ctrl +A.
iii) SHIFT+F12.
iv) Ctrl +L.
v) All the above.

Answer – iii.

55. In IMAP P stand for?

i) Private.
ii) Permanent.
iii) Permit.
iv) None of these.
v) Protocol.

Answer – v (Internet Message Access Protocol).

56. The process of converting a program written in high-level language into machine language line by line is?

i) Compiler.
ii) Assembler.
iii) Interpreter.
iv)Browser.
v)Cpu.

Answer – iii.

57. The software that controls and manages the functions of Hardware is known as?

i) Operation manager.
ii) Assembler
iii) Operating system.
iv)Web Browser
v) Control unit.

Answer – iii.

58. In Microsoft Office Word processing program, spreadsheet program and photo-editing, database program are examples of?

i) Operation manager.
ii) None of these
iii) Operating software.
iv)Operating system software.
v) Application software

Answer – v.

59. In Microsoft word which short cut key is used to check the spelling and Grammar?

i) F7.
ii) F8.
iii) F6.
iv)Ctrl+L.
v) Esc.

Answer-i.

60. When the power of the computer is switch off the entire data is lost, it is which type of memory?

i) Random Access Memory (RAM).
ii) Read-Only Memory (ROM).
iii) EROM.
iv) EEROM
v) Memory.

Answer – i.

 

Author :
Namrata Prasad
Designation: Banking Trainer
Sevementor Pvt Ltd

Call the Trainer and Book your free demo Class for now!!!

call icon

© Copyright 2020 | Sevenmentor Pvt Ltd.

 

 

Submit Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*