Salesforce Developer Interview Questions

  • By Shubham Baghel
  • June 5, 2021
  • Salesforce

1) What are the basic skills required to become a Salesforce Developer?

Answer: A Salesforce Developer is a person who has basic knowledge of the Salesforce platform. He can become a Salesforce Administrator, at a later stage of the career. The developer must know how Salesforce works.

Also more knowledge is required on basic concepts such as class, object, attributes, etc. 

The following diagram explains the approaches in the different layers of users, business logic and data model.

 

2) What is a Custom Object in Salesforce?

Answer: Custom Objects are like database tables and are the objects created by us for the storage of information on company or industryWhen we create a custom object, the Salesforce platform automatically builds things such as page layouts, etc for user interfaces.

For ex, Property objects that store information on homes sold by a real estate agent.

For Free, Demo classes Call: 7798058777
Registration Link: Click Here!

 

3) How does Salesforce deploy Sales Tracking?

Answer: Salesforce stores the data on details like sales numbers, customer details, repeat customers & customers served and use these to create detailed reports, charts, and dashboards. It is use to keeps tracking of sales in your organization.

 

 

4) What are the differences between isNull and isBlank?

Answer: Use the isBlank () function for text fields. As text fields cannot be NULL, even if nothing is provided as value, isNull () function takes only an empty value. When isNull () is used with a text field then it returns false.

 

5) What is the use of SOQL? What are the differences between SOQL and SOSL?

Answer: SOQL stands for Standard Object Query Language. SOQL can be used with a single sObject and a list of many sObjects or an integer for count method queries. It is used to fatch data from the Salesforce platform and resides inside Apex or Visual force and returns a set of data.

 

The differences between SOQL and SOSL are following.

SOQL SOSL
We can search only one subject at a time. Using this multiple objects can be searched at a time.
Use “SELECT” keyword to retrieve record from the database. Use “FIND” keyword to  retrieve records from database.
It allows us to search only one table. It allows us to search multiple tables.
It allows us to perform DML operations on query results. It cannot be possible to perform DML on search results.
It is used in a query ( ) call. It is used in a search () call in the API.
This is used in classes and triggers. This cannot be used in triggers.
Returns records. Returns fields.

 

6) What are Governor Limits? Give three examples.

Answer: Salesforce architecture is based on  multi-tenant environment and imposes runtime limits to have the same performance within the database. The Apex runtime engine consider these limits to ensure that the code does not misbehave.

According to this the developer is forced to write efficient, scalable code.

 

For Free, Demo classes Call: 7798058777
Registration Link: Click Here!

 

Here are some examples of Governor Limits:

  • The total no of SOQL queries issued has limit of 100 in synchronous and limit of 200 in asynchronous.
  • The total no of records retrieved by Database getQueryLocator must be limited to 10,000.
  • 2000 records can be retrieved by single SOSL.

 

7) What is Sandbox org in Salesforce?

Answer: Sandboxes are similar copies of the production organization. We can create multiple copies of the same environment that serve various purposes like development, testing and training without any need for compromise of data in the production org.

Because, Sandboxes are isolated from the production environment, operations performed in the sandbox have no impact on the production org.

 

There are 4 types of Salesforce Sandboxes available:

  • Developer Sandbox
  • Developer Pro Sandbox
  • Partial Data Sandbox
  • Full Sandbox

For Free, Demo classes Call: 7798058777
Registration Link: Click Here!

 

8) What are the options for deploying from Sandbox to Production org? What is an Outbound Change Set?

Answer: Various methods are used to deploy from sandbox to production. The main method is using the Change Sets. A Change Set is used to create and test a new object in the sandbox and then send that to the production org. It also includes information on org and not on any data such as records.

The other methods used in deployment include Force.com IDE, unmanaged packages as well as ANT migration tools.

When we send customizations from current org to another org the Outbound Change Set is used. Once it is received by the receiving org it is known as Inbound Change Set.

9) What is Bucket Field in Salesforce?

Answer: Bucket Fields used to categorize the records in Salesforce reports without any need for a formula or a custom field. They exist only in the reports. When bucket column is created then multiple categories of group report values.

 

10) What is Custom Label in Salesforce? How many number of Custom Labels can we define and of what size?

Answer: Developer use Custom Label to create multi-lingual applications. It presents the information automatically as information or messages, by using the user’s native language. Custom text values are accessible from Apex classes, Lightning components, and Visual force pages.

We can create minimum number of 5000 custom labels for each organization. The size is about 1000 characters.

 

11) What are WhoID and WhatID?

Answer: WhoID use for people such as contact or leads.

‘What ID’ is used for objects.

 

12) What is Apex?

Answer: Apex is like java syntax language. It supports object-oriented programming concepts that allows the developers to execute flow and transaction control statements, on Salesforce servers in association with a call to an API.

It adds business logic to system events such as related record objects, button clicks, and Visual force pages – with Java-like syntax and acts as a stored procedure.

 

For Free, Demo classes Call: 7798058777
Registration Link: Click Here!

 

13) What are Maps in Apex?

Answer: Maps store the data in the form of key-value pairs, where each unique key maps to a single value.

Syntax: Map<String, String> country_city = new Map<String, String>();

 

14) What is an Apex Transaction?

Answer: An Apex transaction is set of different operations those are executed as a single unit. DML operations are also including in apex transaction that are responsible for querying records.

All DML operations in a transaction get completed successfully or get completely rolled back if an error occurs even in saving a single record.

 

15) Is it possible to edit Apex Class/Trigger in the Production Environment?

Answer: No, it is not possible. Apex Class/Trigger cannot be edited in the production environment. It is possible only in the Developer edition, sandbox org or the testing org.

 

16) What are the different ways to call an Apex Class in Salesforce?

Answer: There are different ways to call an Apex class in Salesforce are as follows:

  • From a Developer Console
  • Using Triggers
  • From Visual force Page
  • With JavaScript Links
  • From Home Page Components
  • From Another Class

For Free, Demo classes Call: 7798058777
Registration Link: Click Here!

 

17) Is it possible to customize Apex and Visual force directly from the Production Org?

Answer: We cannot customize Apex in the production org itself, however, it can be changed and deployed through a sandbox, and must meet test coverage. On other side Visual Force can be changed in the production org.

 

18) When is it possible to use Apex over Workflow rules or Process Builder?

Answer: There are different reasons to use Apex over Workflow rules or Process Builder as shown below:

  • We can use Apex in those cases where limitations for Workflow rules or Process Builder like putting information in external systems are present.
  • Apex code is more efficient when it deals with large sets of data as it has fewer limitations.

19) What is Apex Test Coverage?

Answer: The Apex testing framework is used to generate code coverage numbers for the Apex classes and triggers, every time when one or more tests are run. Code Test Coverage pointed the number of executable lines of code in classes and triggers which is exercised by test methods.

To generate code coverage, Test methods are written and tested. Test Converge is calculated as a percentage of a covered line divided by a covered and uncovered line. The minimum test coverage must be 75 % for deployment in the production org.

For Free, Demo classes Call: 7798058777
Registration Link: Click Here!

 

20) What is Apex Trigger? What is the Syntax of Trigger in Salesforce?

Answer: Apex Triggers perform custom actions to records in Salesforce, before or after the events.  Example of such actions includes insertion, updation, and deletion. Triggers are used to perform operations that are subject to specific conditions such as modifying related records or restricting certain operations. Triggers are used for anything we do in Apex, executing SOQL or DML or even calling custom Apex methods.

Two different types of trigger in Salesforce are following:

  • Before Trigger: This trigger is executed to validate the record values before saving to the database.
  • After Trigger: This trigger is executed to validate the record values after saving to the database.

 

Author:

Kumawat, Rohit

SevenMentor Pvt Ltd

Call the Trainer and Book your free demo Class for now!!!

© Copyright 2019 | Sevenmentor Pvt Ltd.

Submit Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*