Web Development Interview Questions

  • By
  • February 11, 2022
  • Web Development

Web Development Interview Questions –

Hello  Dear   Students, I  am  writing  a  blog  on  web development  interview  questions. Next couple  of  a  blog  I  will  give  interview   questions   about  html,  css,  css3,  java script. I am  adding  frequently   asked   interview   questions  here.

For Free, Demo classes Call: 8237077325
Registration Link: Click Here!

1.What is   webpage?

Ans – Web Page is a html document that is deployed on server and accessed by browser web Page is created by using html tags and CSS for style and java script for logic.

2.What   is  html?

Ans – HTML  stands   for  Hypertext  markup language  . It is   designed to display a web page.HTML is mainly used to describe a web page. HTML   is a markup language. Browser   will understand only HTML. This  markup language  is  a language  of  world  wide  web consortium. Html   mainly contains  tags. Tim Bernes  Lee  is  a  father  of html.

3. What are tags?

Ans – Tag  is a   Some Symbols   that   browsers  will understand  tag   is represented  using <> </> . Every  tag  contains  <> opening element, </> closing element and  in between  we can  insert a         content. Tags  can  be  divided  in two types – Closed  tag, unclosed  tags.  In unclosed  tags no  end  tag  is  defined.

4.Which  tag  is  used to  create  a  Hyperlink in HTML?

Ans – Anchor  tag  <a>  is  used  to  create a hyperlink . It  will  help  to  link a Page   from  one Page  to  another Page.

<a href=”#”>Page1</a>

Here  a  is a  tag, href=”#”  is a attribute  of a tag to open in another page.

In anchor  there  is  a  attribute target . it  will  specify  where  to  open a page.

Target  Attributes –

_blank  :  Opens    a  link  in a new window.

_self : Opens  a  link  in  a  same   frame.

_parent : opens  a link  in a  the parent  frame.

_top: opens  a link   in a full  window  body.

5.How  to  insert   comment   for   html  tags?

Ans – Comment   is  inserted  in html  tags  using <!– –>

For  example  here  I  have commented   for  paragraph  tag –

<!– <p>I am  a para..</p> — >

6.How   to  display  data  in a list  in html?

Ans – We  can  use   <ol> (ordered list) , <ul> (unordered list), definition list (dl).

  • Ordered List: this  will  represent   using <OL> tag. List  is   displays  using  one particular  order like it can be  numbered list, it can be alphabetical  order,  it can be roman numbers  
  • Unordered List:  we can represent  this  tag using <UL>. List  is  displays  using  bullets.
  • Definition List(dl): it   displays  list  like a dictionary .

7. What  are  elements  in  HTML?

Ans – Element  is  a  single  component  of  html.  Element  is  a  semantic . it has  a  some meaning. For  example  <title></title>  is  a  element.

For Free, Demo classes Call: 8237077325
Registration Link: Click Here!

8. What    are  block  level  elements?

Ans – Block  level  element    will  cover  full  width  of  a browser.  Block  level  element  will  stretch  entire  Page. Width  wise  it  will  stretchy.

Examples  of   block  level  elements  are –

By   default   these  elements   are  block  level.

<div>, <p>, <h1>, <form>, <nav>.

9.What    are  in line  elements?

Ans – Inline  elements   takes  a  place  that  is  only  needed  to  them. For  example  inline  elements   are

<b>,  <span>,<input>

10.How   to   display   text in a new line  in  a  webpage ?

Ans – <br>  tag   is  used   to   displays    in   a  next  line. We can  use    <br>    tag     with   a  paragraph.

<br>   tag  is   used   to  separate  a  text  in  next  line.

11. What    is   different    between  <span>   and  <div>  tag?

Ans – <span>  is  a  inline  a  tag . it  will  displays  a  text  in  a  line.  And    <div>  tag  is  a block  level  element. Which  will  cover  entire  width  of  a  Page. Span  tag  is  used  for  highlighting  a  text.  For  adding  a  background   color  to  text. Div tag  is   used   to  make  a  division  of  a  web page.

12. How  to  set  a  image  as  a background   using  html  tag not  css?

Ans – We can  set  image  as  a background  using  tag. <body background=”image_name”/>.

13.How  to   send  a  email  when  user  clicks  on  a  Text?

Ans – To  send  email  we  can  use  anchor  tag. For  example

<a  href=”mailto:emailaddress”>click  here  to  send  a mail</a>

14.How   to  display  data  in  a  table  format in html?

Ans – In html   <table></table>   tag  .  with  the  help   of   table   tag  we  can  displays  a  data  in  a  table   format.

<table>   tag  contains.  

<tr></tr>  => used   for  displaying   in  a  row  format.

<td></ td> => used   for  displaying  in  a  columns  format.

15.Define  a  web Page Layout?

Ans – A web Page Layout  contains  header, footer, left-panel,  right – panel, content  area.

16. What   is  a  form tag?

Ans – Form  tag  is   used  to  collect  a  information   from a  user  . We can collect  information  like  name, address, city, email, password  etc. using a  form tag. Further   these  details   are   saved  in  a  database. Form  tag  provides  a  interaction  between  client  –  server.

Syntax  is

<form></form>

17. What  is  html5?

Ans – Html5   is  a  advance  version  of  html.  That  is  released  in 2014.  Contains  different  types   of  a tags. Html5  contains  sematic  tags.   We  can  say  html5   is  a  advance  version  of a  html. New   tags  are  introduced in html5.In html5

DOCTYPE declaration . it  should  be  first  line  of  a  tag that  it will  tell  the  browser   document  type  is  html5.

18. What are Semantic HTML?

Ans – Sematic tags  means  tags   have  Some meaning   for  example   if   we  want  to  display in  a bold  we can go  for  <b></b>  tag.  Instead  of  <b>  tag  we  can  displays in a  <strong> tag.

Just  like  how  we  can  understand  same  way browser   will  understand. These   tags  are  called   semantic  tags.

19. How to create a Link based Image?

Ans – We  can  use   image  tag  <img>  tag  inside a   a  text .so  when  user   clicks on  a  image  link will  get  opened.

<a><img  src=””/></a>

For Free, Demo classes Call: 8237077325
Registration Link: Click Here!

20. How   to  change   color  of   a  text  in  a  web Page?

Ans – With  the  help  of  a  style  attribute  of a  tag  we  can  change  color  of  a  text. For changing  color  of a  text  color  property  is used.

<p  style=”color:red”>this is  a  para</p>

21.In a unordered   list    tag   how to change   color of a bullet?

Ans – Bullet is always with a text color.  If you change color property of a text.  Then bullet will  automatically   change.

 

Author:-

Bhagyashri Sangam

Call the Trainer and Book your free demo Class  Call now!!!

| SevenMentor Pvt Ltd.

© Copyright 2021 | Sevenmentor Pvt Ltd.

 

 

Submit Comment

Your email address will not be published.

*
*